Leginstructies Vinyl

Voor aanvang van het leggen dient u deze installatievoorschriften nauwkeurig door te lezen en tijdens het leggen te volgen. De garantie vervalt indien de vloer niet volgens deze voorschriften gelegd is.

1. Voorbereiding

- Controleer vóór plaatsing of het geleverde vinyl overeenstemt met uw bestelling (kleur, breedte, enz.). Indien u twijfelt snij dan niet, aangesneden rollen nemen wij niet retour. Raadpleeg het staal of bel 06 - 30 08 67 18.

- Meet de maximale lengte en breedte van de kamer inclusief de doorlopen zoals bv. Deurgangen. Neem aan elke zijde 10cm meer. Door je nieuwe vloer in de lengte te plaatsen kunnen onnodige naden vermeden worden.

- Houd het juiste gereedschap bij de hand:

a. Scherp mes
b. Rolmaat
c. Lange rechte metalen lat
d. Lijm of dubbelzijdige tape

- Laat de vloer op rol liggen gedurende 24 uur op een temperatuur van 18°C om de soepelheid en hanteerbaarheid te maximaliseren.
- Om oneffenheden in de vloerbekleding te vermijden moet de ondergrond schoon en vlak zijn, vrij van stof en zand en blijvend droog. Als de vloer erg oneffen is, kunt u deze vlak maken met bijv. hardboard of MDF platen.

a. Houten vloer effen maken: planken en voegen gelijk brengen aan de hand van egaliseermiddelen. Zorg ervoor dat uw vloer vrij is van uitstekende splinters.
b. Beton vloer effen maken: gebruik een egaliseermiddel om putten en scheuren op te vullen zodat er een effen ondergrond gemaakt wordt.
c. Tegel vloer effen maken: gebruik een egaliseermiddel om voegen gelijk te maken met de tegels.
d. Zachte vloer effen maken: de oude vloerbekleding zoals vinyl linoleum, kurk, etc., moet verwijderd worden, evenals de lijmresten op de ondergrond m.b.v. een afsteekmes.

2. Het plaatsen van de vloer.

Snij de vloer in een open ruimte met de extra 10cm aan elke zijde. Rol het vinyl op met het patroon naar binnen. Voor het vinyl in de kamer te brengen kies een wand uit als uitgangspunt, dit om ervoor te zorgen dat de wand parallel loopt met het patroon.

Plaats het vinyl in de kamer en rol het uit, begin vanaf het midden het vinyl naar de wanden te drukken. Snij het vinyl langs deuren en drempels op maat. Maak bij de hoeken een diagonale uitsnijding zodat het vinyl past. Druk het vinyl bij de hoeken naar buiten en naar beneden.

Snij het vinyl nu precies op maat, hou het mes tijdens het snijden zo recht mogelijk. Druk het materiaal goed aan zodat het precies past. Hou bij het leggen rekening met het motief: bij alle dessins zijn de rollen over de volle lengte en aan beide zijden voorzien van een extra strook.

Om een onzichtbare naad te verkrijgen wordt de tweede te leggen baan enkele cm over de eerste baan gelegd. Alvorens te snijden moet de tweede baan ten opzichte van de eerste precies op het patroon en rapport worden gelegd. Vervolgens kan er worden doorgesneden, verwijder de strookjes en je zal zien dat de vloer precies aansluit.

Naast elkaar liggende breedtes moeten omgekeerd worden om zichtbare schaduwvariatie te beperken.

- De vloer kan los geplaatst worden in kleine beperkt belopen ruimtes. Dubbelzijdig tape aanbrengen bij wanden, deuropeningen en naden.
- Voor grote ruimtes (groter dan 12m2) of in ruimtes waar losstaande meubels worden gebruikt (oa. tafels en stoelen) is volledige verlijming vereist.

Volgende lijmfabrikanten bieden een perfect resultaat bij het verlijmen van vinyl vloeren:

Sader – Bostik – F.Ball – Henkel – Schonox – Uzin – Thomsit – Forbo.

Tip: maak eventueel gebruik van koudlasom naden weg te werken en te verstevigen.

3. De vloer betreden.

Vinyl vloeren zijn een van de meest hygienische vormen van vloerbedekking. Huismijt en andere micro organismen hebben geen kans zich in de gladde oppervlakte van de vinyl te nestelen.

Wat bijzonder gunstig is voor mensen met een stuifmeel allergie. Beperk het belopen de eerste 24 uur na installatie (zeker als de vloer naden bevat). Veeg en bevochtig de vloer met warm water de dag na de installatie. Wacht 24 uur voordat je meubelen verplaatst over de vloer.

Bij verplaatsing van zware meubelen moet altijd een onderlegger worden gebruikt om de vloer te beschermen.

4. Onderhoud.

Veeg en stofzuig regelmatig om de opeenhoping van vuil te vermijden en zo krassen te voorkomen. Gebruik een natte dweil om vuil te verwijderen. Bij gelegenheid droog schoonmaken om glans te bewaren of gebruik maken van niet agressieve onderhoudsproducten.

Vlekken:

- Koffie, ketchup, mosterd, etc. dienen onmiddellijk verwijderd te worden daar ze anders blijvend zichtbaar op uw vloer zullen zijn.
- Vilt of plastic doppen dienen op scherpe voorwerpen geplaatst te worden om zo geen drukpunten achter te laten.
- Rubber als ondergrond van matten, stoelpoten, etc. kunnen uw vloer schaden. Plastic of vilt plakken onder deze materialen is een goede oplossing.

 WP van Veen
 4051 EW Ochten
 06 - 30 08 67 18
 kvk: 08111145